Lineární rovnice – Příklady

\(\)1)   Vypočítej jednoduché rovnice

\begin{array}{lll lll}
1)\qquad 2+5z=22& \qquad\qquad \qquad 2)\qquad 2z-9+6z=55\\[4ex] 3)\qquad 6x+x=56&\qquad\qquad \qquad 4)\qquad 5-x=-1\\[4ex] 5)\qquad 9z+5-2z=54& \qquad\qquad \qquad 6)\qquad 8a+9a-161=-6a\\[4ex] 7)\qquad 2y+6y-4=20& \qquad\qquad \qquad 8)\qquad 9y-6y=24\\[4ex] 9)\qquad -2x-2=4-3x&\qquad\qquad \qquad 10)\qquad 2x+8+x-2=2x-3\\[4ex] 11)\qquad 13-3z=8z+2& \qquad\qquad \qquad 12)\qquad 12a-6=3a+7-2a+9\\[4ex] 13)\qquad 15x+1=8x-13&\qquad\qquad \qquad 14)\qquad c+7+8c=8c-3-4c\\[4ex] 15)\qquad 20x-30=50x+90& \qquad\qquad \qquad 16)\qquad 9y-31+4y=8\\[4ex] 17)\qquad 9y+3y+4y=112& \qquad\qquad \qquad 18)\qquad 9x+6x-8=97\\[4ex] 19)\qquad 3z+6+9z-4=26&\qquad\qquad \qquad 20)\qquad 9t-24+12t-6=32t-16-12t-14\end{array}

Zobrazit řešení

2)   Vypočítej rovnice se závorkami

\begin{array}{lll lll}
1)\qquad (3y+4)+(7y-8)=86& \qquad\qquad \qquad 2)\qquad (9z+10)-(5z+3)=39\\[4ex] 3)\qquad 2(5-z)=4&\qquad\qquad \qquad 4)\qquad 8(3z+2)=-8\\[4ex] 5)\qquad 8(5x-3)+9(7+x)=137& \qquad\qquad \qquad 6)\qquad4(8x-6)+8(5+x)=136\\[4ex] 7)\qquad 2(x+2)=3(x-2)& \qquad\qquad \qquad 8)\qquad 3(2+y)-4=2(2+y)\\[4ex] 9)\qquad 6a+(a+1)=5(a+1)&\qquad\qquad \qquad 10)\qquad 15(y+2)=6(2y+7)\\[4ex] 11)\qquad -(x-10)=3x+2& \qquad\qquad \qquad 12)\qquad 2(z-1)=6-3(z+1)\\[4ex] 13)\qquad6(x-3)=10-2(x+2)\qquad &\qquad\qquad \qquad 14)\qquad 3a-(3a+5)=2(a-2)-3\\[4ex] 15)\qquad 4(2x+1)+7=7(4x-3)& \qquad\qquad \qquad 16)\qquad 4(7y+2)-9(5-y)=-43\\[4ex] 17)\qquad 4x-(x+1)=5& \qquad\qquad \qquad 18)\qquad 4(x-1)=2(x+8)\\[4ex] 19)\qquad 2(z-1)-5=3(3+z)+z&\qquad\qquad \qquad 20)\qquad 3x-(3x+5)=2(x-2)-3\end{array}

Zobrazit řešení

3)   Vypočítej rovnici se zlomky

\begin{array}{lll lll}
1)\qquad \dfrac{x-9}{5}=-3& \qquad\qquad \qquad 2)\qquad \dfrac{x-7}{5}=3\\[4ex] 3)\qquad \dfrac{13+9x}{8}=\dfrac{1}{2}&\qquad\qquad \qquad 4)\qquad \dfrac{-5x+1}{4}=\dfrac{3}{2}\\[4ex] 5)\qquad \dfrac{3}{2}=\dfrac{5}{6}-y& \qquad\qquad \qquad 6)\qquad x+\dfrac{5}{3}=2\\[4ex] 7)\qquad \dfrac{2}{3}a-5=7& \qquad\qquad \qquad 8)\qquad \dfrac{1}{2}=\dfrac{4}{3}+z\\[4ex] 9)\qquad -\dfrac{x}{5}-1-\dfrac{x}{3}=\dfrac{1}{3}&\qquad\qquad \qquad 10)\qquad \dfrac{2y}{3}-\dfrac{y}{3}=2\dfrac{1}{3}\\[4ex] 11)\qquad \dfrac{3x-1}{5}-\dfrac{5x+1}{6}=\dfrac{x+1}{8}-3& \qquad\qquad \qquad 12)\qquad x+1\dfrac{1}{2}x+9=\dfrac{2}{3}x+4+\dfrac{5}{6}x-\dfrac{6}{5}x+\dfrac{1}{5}\\[4ex] 13)\qquad \dfrac{9x+7}{2}-\left(x-\dfrac{x-2}{7}\right)=36&\qquad\qquad \qquad 14)\qquad x-(x-3)\cdot 2=\dfrac{x}{2}+7+x\\[4ex] 15)\qquad \dfrac{1+16a}{7}=\dfrac{5a-4}{2}& \qquad\qquad \qquad 16)\qquad \dfrac{5}{3}(t-2)-\dfrac{4}{5}(2t-5)=4-\dfrac{3}{2}(t-3)\\[4ex] 17)\qquad \dfrac{x-4}{2}=\dfrac{7x}{2}-(3x+2)& \qquad\qquad \qquad 18)\qquad \dfrac{2x}{3}-3=\dfrac{16x}{21}-\dfrac{13}{3}-\dfrac{2x}{15}\\[4ex] 19)\qquad \left(2x-\dfrac{3}{2}\right)\left(x-1\right)=\left(2x-1\right)\left(x-\dfrac{5}{2}\right)&\qquad\qquad \qquad 20)\qquad 2(x-1)+\dfrac{3}{5}-x(x+2)+(x-5)^2=13,6\end{array}

Zobrazit řešení

Máte s výpočty problém? Nevychází Vám výsledek nebo si nejste jisti, jestli počítáte správně? Využijte našich kurzů a žádné výpočty Vás již nepřekvapí: kurzy