Rovnice s neznámou ve jmenovateli – řešené příklady

1)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{2}{x}+\dfrac{4}{x}=1+\dfrac{1}{x}\) Zobrazit řešení zdarma

2)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(1+\dfrac{3}{d}=\dfrac{5}{d}+2\)

3)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(4-\dfrac{6}{v}=\dfrac{1}{v}+4\)

4)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{4}{x}+2=3-\dfrac{6}{x}\)

5)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{2}{p}-\dfrac{7}{2p}+1=-\dfrac{9}{2p}\)

6)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{2}{4y}+3=3+\dfrac{4}{8y}\)

7)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{5}{3a}+\dfrac{6}{a}-\dfrac{11}{6a}=2+\dfrac{13}{6a}\)

8)   Vypočítej rovnici
\(2-\dfrac{1}{2x}-\dfrac{6}{5x}-\dfrac{3}{10x}=0\)

9)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{7}{8u}-\dfrac{5}{12u}=\dfrac{5}{6u}-\dfrac{3}{4}\)

10)   Vypočítej rovnici
\(1-\dfrac{2}{9b}+\dfrac{4}{3b}=\dfrac{1}{6b}-\dfrac{5}{12}\)

11)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{x+6}{x-2}=5\)

12)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{7-3a}{a+6}=2\)

13)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{4t-7}{t+3}=4\)

14)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(-3=\dfrac{2v-9}{3-4v}\)

15)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{4z+3}{3(z+2)}=3\)

16)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{5-3x}{2(6x-1)}=2\)

17)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{10x-3}{5(3-5x)}=-1\)

18)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{m+5}{4m+2}=-\dfrac{1}{2}\)

19)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{1-2p}{6p-9}=\dfrac{1}{3}\)

20)   Vypočítej rovnici a proveď zkoušku
\(\dfrac{4r-7}{8r-2}=-\dfrac{5}{2}\)

21)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{2}{3x}-\dfrac{1}{x+1}=\dfrac{5}{x}+\dfrac{5}{x^2+x}\)

22)   Vypočítej rovnici
\(x\cdot \dfrac{x+1}{x+2}-2=x-2\)

23)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{1}{2-x}=\dfrac{4}{2-x}+\dfrac{3x+3}{4-2x}\)

24)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{x-6}{3-x}+\dfrac{x-7}{3+x}=\dfrac{-3x-1}{x^2-9}\)

25)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{x-3}{2x-8}+\dfrac{x-5}{4-x}=\dfrac{2x-7}{3x-12}\)

26)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{4x-2}{x-5}-\dfrac{4x+7}{5+x}=\dfrac{2(6x-5)}{x^2-25}\)

27)   Vypočítej rovnici
\(\dfrac{-6}{5-x}-1=\dfrac{2x-4}{x-5}\)